Eksperci ds. wędzenia mięsa zgodnie przyznają, że samodzielnie wykonana wędzarnia to najlepszy i najsmaczniejszy sposób na wędzenie mięsa. Nawet jeśli nie jesteś ekspertem, to bez obaw możesz spróbować swoich sił w tym wspaniałym dziele. Oto jak to zrobić.
Pierwszym krokiem będzie zaopatrzenie się w materiał, jakim są deski drewniane. Najlepsze są te z drzew liściastych, które cechują się mocnym i odpornym na wilgoć drewnem, takimi jak buk czy dąb. Dalej należy przygotować komorę wędzarniczą – warto pamiętać o tym, że powinna ona mieć dobre wentylacje. Wreszcie, do kompletnej wędzarni potrzebny jest komin i palenisko.
Jak zbudować wędzarnię krok po kroku?
Najpierw należy wylać całkowicie betonową, najlepiej dodatkowo zbrojoną wylewkę. Na niej następnie trzeba zbudować fundament, który będzie podstawą pod palenisko i pod całą wędzarnię. Aby to zrobić, użyj bloczków betonowych.
Jak długi kanał do wędzenia?
Najważniejsza reguła mówi, żeby długość kanału dymnego jednak zamykała się w odległości 1-1,5 m od komory wędzarniczej. Przekraczanie tej granicy może skutkować tym, że cenne substancje zawarte w dymie będą uciekać do atmosfery. Nachylenie kanału powinno być w przedziale 0 stopni do 3 stopni – im więcej, tym lepiej – szczególnie jeśli już masz do czynienia z pełnym obciążeniem paleniskiem.
Jaka cegła do budowy wędzarni?
Najlepszym materiałem na palenisko do wędzenia mięsa jest cegła szamotowa lub glina. Kostka betonowa nie nadaje się do tego, ponieważ popęka od gorąca.
Czy wędzarnia musi być szczelny?
Wymiary wewnętrzne wędzarnia nie mogą przekraczać 1,5m x 1,5m x 2m. Wysokość komina powinna być min. 30 cm. Ściany i dach muszą mieć min. 4 cm grubości i być pokryte metalowymi blachami perforowanymi lub siatką o drobnych oczkach. Wentylacja wędzarnia podczas wędzenia powinna być ustawiona na max., a temperatura nie może przekraczać 70 stopni Celsjusza.
Z czego najlepiej wymurować wędzarnię?
Oczywiście z beczki ze stali nierdzewnej. Można oczywiście kupić gotową wędzarnię w sklepie, ale gdzie frajda? Najlepsza wędzarnia to taka, którą samemu się zbuduje. Najłatwiejsza do wykonania okazuje się właśnie ta z beczki. Na dobrą sprawę wystarczyłoby ułożyć betonowe płyty na palenisko, wyciąć otwory w beczce, stworzyć prowizoryczny wlot powietrza i wypalić wnętrze beczki. W trakcie wędzenia mięsa Wystarczyłoby zakryć górną część beczki gašicami , a także dodatkowo podciągn��ć materiałowe dno i przykryć grubym kocem czy płachtami.
Jakie wymiary powinna mieć wędzarnia?
Najlepsze wymiary to 70 na 70 cm, ale można zaplanować nieco większą. Wysokość komory powinna być wymierzona na 110 cm. Można również zamontować drzwiczki do wędzarni, aby ułatwić wkładanie mięsa do wewnątrz.
Ile kosztuje budowa wędzarni?
Najprostsze palenisko wykonamy własnoręcznie za kilkadziesiąt złotych. Bardziej zaawansowana grillo wędzarnia będzie już kosztować powyżej 500 zł. Duże wędzarnie z kamienia naturalnego bądź z cegły często wyposaża się w dodatkowy piec chlebowy i przestronne ruszty grillowe.